2021.11.30

Közösségi médiaplatformok

Az NKE Ludovika Főépület Széchenyi Díszterme adott otthont az Információs Társadalom Kutatóintézet által szervezett Society of Internet Platforms rendezvénynek. A beszélgetéssorozat központi témája az online felületek kérdésköre volt.

A rendezvényen Joanna Kulesza, a Lodzi Egyetem docense arról beszélt, hogy a kibertér normáit és elveit globális szinten vizsgáljak és azt próbálják kideríteni, hogy ezeket a globális kibertérben hogyan tudják hasznosítani. Elmondta, hogy több kutató azzal próbált bizalmat adni az online közösségeknek, hogy rájuk bízták a kibertérben való szabályok felállítását.

Példaként megemlíthető David Post amerikai jogtudós, aki rámutatott arra, hogy a kibertérnek nincsenek területi határai és a nemzetközi előírások helyett más megoldást kell keresni a szabályok felállítására. Erre lenne jó opció az online közösségek szabályalkotása.

Lawrence Lessig és Yochai Benkler nevéhez kapcsolódik a hibrid gazdaság koncepció, amely szerint az emberek nemcsak azért dolgoznak együtt egy közös célért, mert a nyereséget tartják szem előtt, hanem azért is, mert fontos számukra a közösség. Lessig szerint az internetes protokollok önszabályozás alapján keletkeznek.

A teljes tudósítás itt olvasható:

https://bit.ly/EGov117

Megosztás:

facebook twitter