Fotó: Szilágyi Dénes 2021.10.14

Gazdaságdiplomácia könyvbemutató

Nagy Sándor Gyula és Kutasi Gábor által szerkesztett Gazdaságdiplomácia - Elmélet es gyakorlat felkészülő diplomatáknak (Ludovika Egyetemi Kiadó és Akadémiai Kiadó, 2020) c. könyvet 2021 október 14-én mutatta be az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont és a Magyar Diplomáciai Akadémia.

A könyvet Csaba László akadémikus, a Central European University és a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, Halmai Péter akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára, valamint Pásztor Szabolcs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense méltatta. Kiemelték, hogy a könyv egy olyan összefoglaló jellegű mű, amely 10-20 év múlva is referencia pont lehet, méltatták a szerzőgárdát és reményüket fejezték ki, hogy tananyagként sok másik egyetemen is bevezetésre kerül a szűkülő magyar nyelvű szakirodalmat bővítve.

 

A külgazdasági attasék kiemelt szerepet játszanak Magyarország gazdasági érdekeinek képviseletében és üzleti kapcsolatainak bővítésében. Ebből következően az ő felkészültségükön is múlik, hogy a magyar vállalkozások milyen mélységben és sikerrel férnek hozzá a világgazdasági lehetőségeihez. E felkészültség sokrétű: többek között makrogazdasági, üzleti, vállalkozói, külkereskedelmi, adózási, projektmenedzselési, protokoll, időgazdálkodási vagy éppen információszerzési és -elemzési ismereteket is igényel. A szerzők törekvése volt, hogy egyes fejezetek végen található összefoglaló kérdések, kiemelt kulcsfogalmak, hasznos információforrások és minél több esettanulmány segítse a folyamatok és összefüggések megértését, valamint az átadott ismeretek készségszerű, gyakorlati alkalmazhatóságát.

 

A jövendő külgazdasági attasék számára mindehhez nyújt segítséget a kézikönyv, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium által alapított Magyar Diplomáciai Akadémia, a Külügyi és Külgazdasági Intézet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóinak támogatásával és közreműködésével készült el több mint két év odaadó munkáját követően.

Megosztás:

facebook twitter