2024.02.01 14:00

Együttműködési megállapodás született a Magyar Diplomáciai Akadémia és a Pannonhalmi Főapátság között

A Magyar Diplomáciai Akadémia (MDA) és a Pannonhalmi Főapátság január végén aláírt egy együttműködési megállapodást, amelyben a felek megegyeztek a Jáki Szaniszló Társaság megalapításáról. A társaság legfőbb feladata teológiai, filozófiai, jogelméleti, illetve egyéb társadalomtudományi kutatások előmozdítása és publikációja – különös figyelmet fordítva a XXI. századi technológiák, a mesterséges intelligencia vizsgálatára –, valamint konferenciák, kerekasztal-beszélgetések megvalósítása.

A társaság legfőbb feladata teológiai, filozófiai, jogelméleti, illetve egyéb társadalomtudományi kutatások előmozdítása és publikációja – különös figyelmet fordítva a XXI. századi technológiák, a mesterséges intelligencia vizsgálatára –, valamint konferenciák, kerekasztal-beszélgetések megvalósítása.

A társaság az MDA és a Pannonhalmi Főapátság által delegált két-két főből áll – egy teológusból, egy filozófusból és egy bencés szerzetesből –, továbbá a Bencés Diákszövetség elnökéből, aki kifejezetten a társadalmi kapcsolatokért felel. Titkára a Bencés Diákszövetség főtitkára, elnöke pedig dr. habil. Tóth András, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Infokommunikációs jogi Tanszékének vezetője.

„A Magyar Diplomáciai Akadémia a külügyi utánpótlás képzése mellett kiemelten fontosnak tartja mindazokat a kulturális és tudományos tevékenységeket, amelyek hazánk elismertségét és presztízsét növelhetik a nemzetközi porondon. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Pannonhalmi Főapátsággal karöltve létrehozunk egy olyan intézményt, amely egyszerre hivatott a konzervatív keresztény értékek és a haladás eszményét képviselni, miközben értékes kutatásokkal is szolgál” – nyilatkozta Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az MDA elnöke.

Az újonnan alapított társaság a 2009-ben elhunyt Jáki Szaniszló Lászlóról, magyar származású amerikai tudománytörténészről, bencés szerzetesről kapta a nevét. Jáki számtalan világszerte elismert könyv, illetve teológiai esszé szerzője, Immanuel Kant és Giordano Bruno műveinek angolra fordítója, továbbá a woodside-i bencés prioriátus alapítója volt. A tudomány és a vallás közötti kapcsolat építése terén végzett munkájáért 1987-ben Templeton-díjjal – kiemelkedő vallási és spirituális eredményért járó kitüntetéssel – jutalmazták.

Megosztás:

facebook twitter