2021.10.05

A visegrádi országok és Brazília

A Nagy Sándor Gyula által szerkesztett „The Visegrád Countries and Brazil” című kötetet 2021 október 5-én mutatta be a Magyar Diplomáciai Akadémia.

A rendezvényt Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára nyitotta meg. A nyitóbeszédet követően a szerzők nyújtottak betekintést a könyv fejezeteinek tartalmába, a V4 országok és Brazília kapcsolatainak rövid ismertetésével. 

Maurício da Costa Carvalho Bernardes (diplomata, 2013 és 2017 között a brazil Külügyminisztérium Kelet-közép-európai kapcsolatokért felelős főosztályvezetője) kiemelte, hogy a V4 országokkal ápolt kapcsolatok egyre fontosabbak Brazília számára. Martin Hrabálek (a brünni Mendel Egyetem Regionális Fejlődés és Nemzetközi Tanulmányok Karának adjunktusa); Nagy Sándor Gyula (a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Magyar Diplomáciai Akadémia szakmai főtanácsadója) és Bartłomiej Znojek (a Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézet (PISM) Latin-Amerika elemzője) a két fél közötti együttműködés részleteiről beszéltek, kiemelve többek között a kiváló tudományos és oktatási kapcsolatokat, illetve sürgetve a MERCOSUR és az Európai Unió közötti kereskedelmi akadályok leküzdését, valamint kitértek a védelmi és politikai együttműködések fontosságára. Az esemény moderátora Ricz Judit (az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézet tudományos munkatársa, a Budapesti Corvinus Egyetem docense) volt.

Az esemény záró beszédét José Luiz Machado e Costa, budapesti brazil nagykövet tartotta, amelyben elismerte a szerzők munkáját, valamint átadta a Rio Branco Rend Tiszti keresztjét Nagy Sándor Gyula részére, akit a Brazil Szövetségi Köztársaság kormánya kiemelkedő, a brazil-magyar kapcsolatok érdekében végzett munkájáért részesített kitüntetésben.

Fotó: Kilián Zsolt (NKE, munkatárs)

Megosztás:

facebook twitter