2023.11.30 16:00

A Diplomataképző Program ösztöndíjasai Brüsszelben fejlesztették ismereteiket

November 28-a és 29-e között leendő diplomatáink Brüsszelben jártak tanulmányi kiránduláson.

A szakmai út keretein belül ellátogattak az ATS Advisory tanácsadó céghez, ahol Kurucz Orsolya, a vállalkozás társalapítója mesélt diákjainknak a cég tevékenységéről, munkájának fontosságáról, illetve a közvetlen európai uniós forrásokban rejlő páratlan lehetőségek kiaknázásáról.

Ezt követően az MCC brüsszeli központjában Tony Gilland, az MCC brüsszeli irodájának feje, illetve segítségnyújtásért és partnerségekért felelős vezetője, Jacob Reynolds, a központ szakpolitikai vezetője, valamint John O'Brien, az intézmény kommunikációs vezetője tartott előadást az MCC Brüsszel tevékenységéről és jelentőségéről. A szakemberek ezen felül párbeszédet is kezdeményeztek hallgatóinkkal az Európai Unió működéséről, és arról, hogyan lehetne fejleszteni, jobbá tenni a szervezetet.

Később dr. Kovács Tamás Iván, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, valamint dr. Nagy Gabriella, magyar közösségi diplomata fogadta a hallgatókat Magyarország brüsszeli nagykövetségén. A szakemberek meséltek a külképviselet munkájáról és programjairól, illetve a magyar-belga kapcsolatok sajátosságairól.

Másnap ösztöndíjasaink már korán reggel Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén jártak, ahol Bánfalvi Leventével, az EU közös Kül- és Biztonságpolitikájáért felelős Bizottságának képviselőjével, rendkívüli és meghatalmazott nagykövettel találkoztak.

A tanulmányi kirándulásnak természetesen kihagyhatatlan állomása volt az Európai Parlament – az Európai Unió közvetlenül választott jogalkotási szerve –, ahol Bocskor Andrea, hazánk EP képviselője mesélt ösztöndíjasainknak az intézmény működéséről, a képviselők munkájáról, illetve a kihívásokról, amelyekkel meg kell küzdeniük a mindennapi munkájuk során.

Végül az Európai Bizottság épületében Várhelyi Olivér – az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa – kabinetének szakértője, Horváth Szabolcs fogadta hallgatóinkat, aki beszámolt a kabinet aktuális feladatairól és a különböző regionális együttműködési kezdeményezésekről.

Megosztás:

facebook twitter