2024.01.14 12:00

A Corporate Diplomacy Program 2024-ben sem áll le

A napokban startolt el immár negyedik alkalommal a Magyar Diplomáciai Akadémia Corporate Diplomacy Programja. A képzés vállalati döntéshozók számára kínál olyan páratlan tanulási lehetőséget, amely elősegíti az üzleti szféra és a diplomácia szinergiáját, továbbá felvértezi a résztvevőit különböző készségekkel, amelyek nemzetközi tárgyalások, illetve pénzügyi döntések meghozatala során egyaránt előnyt jelentenek.

Erre pedig nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen az utóbbi időben a magyar cégek külföldre irányuló közvetlen tőkebefektetési és exporttevékenysége folyamatosan nőtt. A Magyar Külügyi Intézet kutatása szerint a koronavírus-járvány ellenére a hazai vállalkozások nagy részének külpiaci stratégiája nem változott, nem állították le beruházási projektjeiket, vagy fordultak új helyszínek és piaci szegmensek felé. Ezt támasztja alá a Magyar Nemzeti Bank felmérése is, amely alapján a külföldre irányuló közvetlen tőkebefektetések mintegy 15,154 billió forintot tettek ki 2022-ben.

 „A Corporate Diplomacy Program a magyar vállalkozások segítése céljából jött létre. Azzal, hogy ötvözzük a sikeres külföldi terjeszkedéshez szükséges gazdasági, jogi, politikai és diplomáciai ismereteket, olyan hiánypótló képzést hoztunk létre, amelyet elvégezve a cégvezetők biztos, előnyös üzleti döntéseket hozhatnak meg” – nyilatkozta Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke.

A Corporate Diplomacy Program során többek között olyan témákba nyerhetnek mélyebb betekintést a résztvevők, mint a nemzetközi befektetési jog, a politikai kockázatelemzés és lobbizás, illetve a gazdasági diplomácia. Mindezen felül magyar és nemzetközi szakértők közreműködésével üzleti hadijáték szimulációs, média- és kríziskommunikációs tréninggel, valamint üzleti titokvédelmi és kibervédelmi kurzussal találkozhatnak a hallgatók. A képzést egy külpiaci projektfeladat kidolgozásával és annak szakértő zsűri előtti prezentációjával zárják a résztvevők.

A program ráadásul lehetőséget biztosít kapcsolatépítésre a magyar külügyi igazgatás prominens tagjaival, köztük a Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomáciai Vezetőképző Programjának a közigazgatás különböző területeiről érkező résztvevőivel. A képzés kiemelt eleme a „diplomáciai coaching”, amelynek keretében a résztvevők kiscsoportos találkozókon vehetnek részt azon magyar nagykövetekkel és külgazdasági szakdiplomatákkal, akik a vállalatok tevékenységének fókuszában álló országokban képviselik hazánkat. A „diplomáciai coaching” során a magyar diplomaták bemutatják a választott országgal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, beleértve a beruházási szabályokat, gazdasági környezetet és kilátásokat, emellett arról is tájékoztatást adnak, hogy az adott országban működő külképviselet milyen konkrét intézkedésekkel segítheti a cégek piaci célkitűzéseit. 

„A képzés elvégzése után is lehetőséget adunk a további kapcsolatépítésre. Alumni programjaink révén ugyanis biztosítjuk, hogy az egyes évfolyamok résztvevői egymás között, illetve a közszférában dolgozó tisztviselőkkel új ismeretséget építhessenek ki, és a meglévő kapcsolatokat ápolhassák” – tette hozzá Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya.

A programban számos meghatározó gazdasági szereppel bíró cég is részt vett már: a 4iG, a Bosch, a Continental, a Delta Technologies, a Deloitte, a General Electric, a Hell Energy, a Magnus Aircraft, a Magyar Bankholding, az OTP Bank, a Pénzjegynyomda, a Richter Gedeon, a Roche és nem utolsó sorban a Siemens.

Megosztás:

facebook twitter